Jmenuji se Katka. V říjnu jsem oslavila 33 let. Bydlím se svou rodinkouna venkově. Jsem máma dvou holčiček Terezky a Aničky. Snažím se věnovat všelijakému tvoření, zvelebování našeho bydlení a snad konečně i zahrady. Mám ráda staré věci, přírodní materiály - prostě vše, co dokáže pohladit po duši. Snad se vám tady bude líbit. :)

neděle 30. května 2010

Madlenky

Jsem dnes sama doma, tak experimentuji. Upekla jsem rodince zcela bez konkurenční Madlenky podle OLIVOVÉ KUCHAŘKY. Jen pomerančovou vodu jsem nahradila pomerančovou šťávou. Ale vodu jsem si již objednala. Začlo mne bavit takové to "jiné" vaření, nové chutě, vůně.
Madlenky se mají péct přímo v madlenkových formách, ale tu ještě nemám. Jelikož máme výročí, tak si asi udělám radost :) Použila jsem tedy košíčkové formičky. A jak paní Dáša na svých stránkách psala - pečení madlenek je lepší než televize. Opravdu jsem byla nalepená na dvířkách trouby a očekávala okamžik, kdy se na madléně začne dělat ten důležitý hrbolek.
Tak a teď jdu něco šmordchat, uvařím si k tomu bezkofeinový kafe a pochutnám si na madlence :)



zdroj: http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/madlenky-pro-kytku.html

středa 26. května 2010

Listové taštičky s mascarpone a jahodami

V poslední době jsme si doma velmi oblíbili mascarpone. Je to taková "jiná" náplň než tvaroh. Jde sice o kalorickou bombu, ale proč si někdy to pečení trochu nevylepšit :) Tentokrát jsem do náplně přidala i jahody, které jsem měla ještě z loňska.
Na taštičky potřebujeme:
listové těsto
vajíčko na potření
Na náplň:
vaničku mascarpone
jahody
zakysaná smetana
cukr
Postup je jednoduchý. Z listového těsta si rádlem vykrojíme obdélníčky, jednu polovinu obdélníčků nakrojíme a na druhou dáme náplň. Okraje hotových taštiček upravíme vidličkou, aby náplň nevytekla.
Pečeme na 190st. do zlatova.

neděle 16. května 2010

Pranostika na den 15.5.

Déšť svaté Zofie švestky ubije.

zdroj: kalendar.bajaja.net

Pranostika na den 12.5.

Pankrác, Servác, Bonifác jsou ledoví muži, Žofie je jejich kuchařka.

zdroj: kalendar.bajaja.net

Pranostika na den 11.5.

Déšť na svatého Mamerta přináší soužení, neboť v něm nic dobrého není.

zdroj: kalendar.bajaja.net

pondělí 10. května 2010

Asi budu Andulka :)

Dnes jsem podstoupila genetický screening v 1. trimestru. UTZ dopadl na jedničku, teď čekám na výsledky krve. Mimčo nejdříve chrupkalo, tak ho paní doktorka trochu pošťouchla. Máme dvě ruce, dvě nohy, srdíčko, cévy - všechno :) Srdíčko bylo jako na poplach. Je to fakt krásný zvuk. Na závěr se mně paní doktorka zeptala, jestli chci vědět, co tam pravděpodobně zahlédla. Já vyhrkla, je to kluk? A prý, že ne - vypadá to na holčičku. Tak uvidíme, co za pár týdnů na velkém UTZ uvidíme.

čtvrtek 6. května 2010

Pranostika na den 4.5.

Je-li na den svatého Floriána silný vítr, bude toho roku mnoho ohňů.

zdroj: kalendar.bajaja.net

sobota 1. května 2010

Pranostika na den 1.5.

Filipa Jakuba mráz, to obilí plný klas.
Prší-li na prvního května, bývá málo žita a sena.

zdroj: kalendar.bajaja.net